ROBY Lakatos - az "unortodox cigány fúziós" zene megalkotója

ROBY Lakatos nemzetközi szinten elismert magyar hegedűvirtuóz, aki a legendás Bihari János verbunkos zeneszerzőszerzőnek, a magyar zenei romantika egyik virtuózának egyenesági leszármazottja. ROBY Lakatos hegedűjátéka a korszakalkotó talentumának és a Yehudi Menuhin szakmai támogatásának köszönhetően a Carnegie Halltól a Vatikánon át a londoni Albert Hallig számos koncerten hallgató. Zenei nagysága előtt a világ különböző országai rangos díjjakkal és egyéb elismerésekkel tisztelegtek. Ilyen elismerés többek között, hogy ROBY Lakatost Mexikó tiszteletbeli állampolgárrá fogadta, vagy, hogy a 2021 évben Madridban vehette át a Spanyol Kulturális Minisztérium megtisztelő zenei kitüntetését, amely díjjal olyan zenei talentumok munkásságát díjazzák, mint Alfred Brendel, Shlomo Mintz, Michael Nyman vagy Krzysztof Penderecki.
A Maestro lokálpatriotizmusát és a magyar kultúra iránti elköteleződését mutatja, hogy harmincnégy Brüsszelben töltött év után – nemzetközi zenei pályáját nem feladva – hazaköltözött. Hazaköltözését követően számos olyan kezdeményezést valósított meg Magyarországon, amelyek jelentős mértékben járul hozzá a magyar kultúra ápolásához, nemzetközi beágyazottságának népszerűsítéséhez és a felnövekő zenei generációk zenei karrierjének támogatásához.
Egyedülálló zenei tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott: hatévesen a Dankó Pista emlékkoncerten a művész hegedűjével lépett fel, tizenegy évesen pedig Járóka Sándor zenekarában játszott. 1984-ben tette meg az első lépést a nemzetközi zenei karrier felé, amikor első zenekarával Belgiumba szerződött.
A Virtuóz nemzetközi ismeretségét elsősorban annak köszönheti, hogy hegedűjátéka amellett, hogy magas színvonalú zenei pontosságot mutat, olyan egyedi hangzásban és stílusban kerül kifejezésre, hogy azt nem „csak” Magyarországon, hanem a világ bármely pontján hallva azonnal felismerhetővé teszi bárki számára.

A nemzetközi zenei társadalom ROBY Lakatos egyedülálló zenei kreativitásának köszönheti az „unortodox cigány fúziós” zenei stílus megszületését és nemzetközi elterjedését, amelynek zenei nóvuma, hogy a Maestro a magyar cigányzenét megújította azzal, hogy fuzionálta azt a klasszikus, a balkáni és az ortodox zsidó zenével, illetve a jazzel.

ROBY Lakatos sikere töretlen, zenéje segítségével rendszeresen viszi nemzetközi hírét a magyar kultúrának. A Maestro emberi kvalitásait bizonyítja, hogy nagykoncertjein, legyen az bárhol a világon, magát magyar hegedűművészként azonosítja.

Vono_szajba

„Bihari János hetedik ági leszármazottja vagyok, ő volt a csárdás megreformálója. Ő találta ki a verbunkosokat, csárdásokat is írt, sőt Brahms Magyar táncok fő témája, vagy Liszt Rapszódiáinak témája is tőle származik. A család hetedik ágánál valami visszajön – így tartják. Ez lennék én.”

Renault2