Még egy kört! Gypsy Jazz Band

„Még egy kört!” – szólt oda a pincérnek a múlt század első felében egy már kellően vidám és a többi látogatónál némiképp tehetősebb vendég valamikor, egy francia kiskocsmában. A sarokban gypsy-jazz muzsika szólt, a hely tele volt, és a vendégsereg nemigen akart hazamenni… A Gypsy jazz (más néven cigány swing vagy hot club jazz) egy olyan jazz stílus, amelyet a roma gitáros Jean "Django" Reinhardt fejlesztett ki Párizsban az 1930-as években. Mivel Fran-ciaországból származik, és Reinhardt a Manouche Sinti klánból származott, a cigány jazz-t gyakran francia néven "Jazz Manouche" -nak hívják. A műfaj megszületése az 1934-ben alapított Quintette du Hot Club de France zenekarhoz köthető. Az együttes tagjai: Stephané Grap-pelli – hegedű, Django Reinhardt – szólógitár, Joseph „Nin-Nin” Reinhardt (Django öccse) és Roger Chapu – ritmusgitár, valamint Louis Vola – nagybőgő voltak.

A zenekar teljesen új hangzásvilágot teremtett meg, mely gyorsan rendkívül népszerű lett, néhány év leforgása alatt több száz felvételüket kiadták.

A szving fő hangszere a gitár. Ritkán találkozni lehet szóló- és duó előadókkal is, de az általánosan bevett zenekari felállás legalább a trió, amely szólógitárból és két ritmusgitárból áll. A trió természetesen tovább bővülhet újabb gitárokkal, esetleg más hangszerekkel, hagyományosan hegedűvel, zongorával vagy nagybőgővel. E műfaj hazai jeles képviselője a „Még egy kört!” Gypsy Jazz Band. Roby Lakatos világhírű hegedűművésszel született meg e formáció, kiegészülve Roby zenésztársaival és egy csodás hangú énekesnővel, Roby lányával,  Rácz Myriam Lakatossal.

KATT az alábbi képre és tudj meg többet a Még Egy Kört! Gypsy Jazz Band zenekarról:

311574735_814148016578558_3431124656208779047_n