Roby Lakatos Alapítvány

Névtelen

Roby negyven év utazás és koncertezés után döntött úgy, hogy alapítványi keretek között folytatja tovább a fiatal generáció nevelését. Fontosnak tartotta, hogy mindez itthon, Magyarországon születhessen meg. Roby Lakatos 2018-ban hozta létre Alapítványát, melynek célja a fiatal tehetségek mentorálása.

Karriertörténetében meghatározó szerepet játszott az értő szakmai figyelem, így nemcsak hegedűművészként, de személyes érintettsége okán is fontosnak tartja a felnövekvő generációk fejlődésének és érvényesülésének segítését. A Roby Lakatos Alapítvány támogatni kívánja azokat a tehetséges gyerekeket, fiatal muzsikusokat, akiknek a zene jelenti az önmegvalósítást. A Belváros-Lipótváros Önkormányzata lehetővé tette, hogy 2018-ban, a Szabolcsi Bence Zeneiskolában elkezdődhessen az alapítványi munka, melynek keretében elsőként a szolfézs, klasszikus zongora- és zeneszerzés, improvizációs órák, valamint az angol nyelv tanítása kezdődött el. Az Alapítvány tanárai által kidolgozott komplex rendszer sajátossága, hogy az első megtanult hangtól, a későbbiekben az utolsó leadózott forintig végig kíséri a hallgatókat, ezen a „könnyűnek” hitt, ám annál nehezebb és összetettebb pályán.

Egyedi módszertan és sajátosság továbbá, hogy az oktatás a tanári felügyelet alatt való gyakorlásra épül. Egy olyan komplex látásmódot ismerhetnek meg a diákok, amivel az élet más területein is könnyebben el tudnak majd helyezkedni, és hasznos tagjai lesznek a társadalmunknak; a zenetanulás mindenképpen hasznos akkor is, ha nem ez lesz a felnőtt életük fő foglalkozása. A diákok minden órát ingyenesen látogathatnak! Az Alapítvány számára a stabilitás eléréséhez vezető úton, a tanulás, a képzések és átképzések folytatása is fontos szerepet kap. Mindezek türkében, további hat szakot szeretnének indítani, első körben Budapesten.

A Roby Lakatos Alapítvány tehetségprogramjában olyanokat is támogatunk, akik a cigánysorról jöttek. Azt látom, hogy elméletben sokan segíteni akarnak a szegénységben élőkön, de aztán a gyakorlatban semmi nem történik. Természetesen az edukációval kellene kezdeni, megadni a lehetőséget a tanulásra, máskülönben minden marad a régiben. Nagybetűkkel hirdetik az újságban, az interneten, hogy a cigányok között is van egy tudós vagy egy orvos! Eleve hiányzik a cigányság képviselete a parlamentben, olyan képviselő, aki nem a saját pozíciója érdekel, hanem az, hogy eredményesen tegyen valamit a romák felzárkóztatásáért.”

A Roby Lakatos Alapítvány célja a közeljövőre nézve, egy Julliard & Berklee színvonalú oktatási intézmény létrehozása. A tanárok adottak, az infrastruktúra kiváló, azaz minden rendelkezésre áll annak érdekében, hogy létrejöhessen Európa egyik legmagasabban jegyzett kulturális- és oktatási köz-pontja.

Roby Lakatos Nemzetközi Improvizációs Hegedűverseny

A Roby Lakatos Alapítvány a világon elsőként, 2019. decemberében szervezte meg és bonyolí-totta le improvizációs hegedűversenyét, amelynek a Hagyományok Háza adott otthont.A verseny anyaga, a kiíró személye és a zsűriben helyet foglaló világhírű művészek névsora meghatározta a ki-emelkedő színvonalat. A Hegedűverseny a világon is egyedülálló zenei kezdeményezés volt. Zsűrijében Roby Lakatos mellett helyet foglalt Michael Guttman hegedűművész, Eliane Reyes zongoraművész, Oláh Vilmos hegedűművész, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, Vásáry Tamás zongoraművész, kar-mester és Sárközi Lajos hegedűművész. A verseny fővédnöke Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár volt. Az koncepció megegyezett az Alapítvány egyik alappillérével, melynek lényege: az egyéniség ki-bontakozása a muzsikán át.

Az EMMI támogatása mellett a Roby Lakatos Alapítvány finanszírozta a versenyt. A több, mint 6 ország 24 versenyzője nevezési díj nélkül mérhette össze tudását, az összdíjazás 22 millió forint volt.

A következő Hegedűverseny előkészületei folynak. A pontos dátumról, részletekről hamarosan tájékoztatást adunk.

Beszélgetés Roby Lakatossal, az Első Nemzetközi Roby Lakatos Improvizációs Hegedűversenyről

„A szabad megvalósítás a zenei szabadságot hivatott jelképezni. Bármilyen stílusban improvizálhatnak, a lényeg a saját hang és a gondolatok.”